Вечір з джазом | Music-Review Ukraine
Пилатюк Ігор Михайлович
м. Львів
18 квітня 2016, понеділок, 07:00
Концертний зал ім. С. Людкевича Львівської обласної філармонії
Вечір з джазом
II Фестиваль музичного мистецтва «АКАДЕМІЯ» МОЛОДІ-МОЛОДИМ (15-24 квітня 2016)

З 15 до 24 квітня у Львові відбудеться II міжнародний фестиваль «Академія» Молоді – молодим, покликаний дати дорогу творчій та обдарованій молоді Львова. Концерти відбуватимуться у Львівській обласній філармонії, Львівській національній музичній академії імені М. В. Лисенка, Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла та НУ «Львівська Політехніка».

За словами директора фестивалю, професора Львівської національної музичної академії імені М. В. Лисенка Остапа Майчика, ідея проведення фестивалю належить ректору Львівської національної музичної академії імені М. В. Лисенка, народному артистові України Ігорю Пилатюку. Вона зумовлена тим, що серед великого інформаційного навантаження, в якому перебуває суспільство, дещо губиться діяльність музичного закладу.

На фестивалі молодь виконуватиме і молодь слухатиме – молоді для молодих.

Остап Іванович зазначає: «Сподіваємося завдяки фестивалю повернути інтелектуального слухача. Опереседкуванням таких фестивалів і творчих тандемів ми залучаємо небайдуже студентсто до мистецького життя Львова та у такий спосіб оздоровлюватимемо і підніматимемо рівень споживання висого художнього музичного мистецтва».

Цьогоріч фестиваль розрісся. Минулоріч було вісім концертів, а зараз їх чотирнадцять.

Під час першого фестивалю організатори працювали з різними навчальними закладами Львова, у стратегії другого фестивалю генеральний партнер, який допомагає у проведенні фестиваль – НУ «Львівська Політехніка.

У  Львівській політехніці та університеті ім. І. Франка їхні художні колективи демонструють високе виконання, а це надихає і спонукає творців колективів, і, зрештою, викладацький і керівний склад, показати творчі здобутки на сцені Львівської філармонії. 17 квітня спільно представлять хорову музику студентський хор академії і хорова капела «Геудеамус» Львівської політехніки. 19 квітня Львівська політехніка презентуватиме у філармонії свої творчі колективи.

За словами Остапа Майчика, смаки поціновувачів фестивалю різноманітні: хтось любить співати, танцювати, хтось – акордеон, віолончель, хтось – камерну музику, а комусь подобається фортепіано, – і всі ці замилування присутні у концертах фестивалю «Академія». Кожен концерт базується на виконавстві кафедри: скрипки, концермейстерства, ансамблю, квартету, джазової кафедри, також це і великі студентські симфонічні оркестри.

З огляду на Великий Піст заслуговує на особливу увагу концертна програма 22 квітня у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла, де духовне слово матиме Митрополит Ігор Возьняк. Солісти і оркестранти за участю хору і симфонічного оркестру Оперної студії академії виконають масштабний твір Антоніна Дворжака «Stabat Mater».

«Проанонсую концерт, який не увійшов у проспект нашого фестивалю, і умовно є його 14-м концертом – постановка опери «Дон Жуан» у Львівській опері. Минулоріч прем'єра опери за участю студентів, хору і оркестру відзначилася яскравим успіхом. Величезну роботу провів режисер-постановник Василь Вовкун. Це креативна особистість, цікавий викладач; студенти в захопленні від його викладацької роботи і з задоволенням відвідують репетиції. Постановка опери «Дон Жуан» – новий і надзвичайно цікавий творчий експеримент для музикантів, – підсумовує директор фестивалю Остап Майчик.

Виконавці:
Біґ-бенд Академії
Ігор Пилатюк – художній керівник