Молодіжний симфонічний оркестр
Линів Оксана
27 червня, середа

До наймасштабнішого фестивалю класичної музики в нашій країні залишилося всього два тижні. Нагадаємо, міжнародний фестиваль LvivMozArt відчинить свої двері глядачам, точніше слухачам, вже 13 липня

А триватиме ця унікальна подія в найромантичнішому місті України - у Львові - впродовж цілих 10 днів. Повну програму фестивалю можна знайти на сайті - www.mozart.lviv.ua.

Ми ж вирішили зупинитися на концертах і заходах, які відбудуться в стінах легендарної Львівської опери (проспект Свободи, 28).

Першою подією LvivMozArt на оперній сцені стане Гала-концерт LvivMozArt (17 липня, квитки: 300-2700 грн), що складається із шедеврів світової класичної музики. Головне, що об'єднує включені в цю програму мелодії, це оспівування найпрекраснішого почуття на Землі - почуття Любові. До речі, цього року виповнюється рівно 200 років з того самого зворушливого освідчення Франца Ксавера Моцарта, яке він адресував своїй коханій Жозефіні. Під акомпанемент Академічного симфонічного оркестру "INSO-Львів" виступатимуть зірки світової оперної сцени (тенор Чарльз Кастроново, сопрано Катерина Сюрин і мецо-сопрано Зоряна Кушплер). А керувати оркестром в цей день буде українка Оксана Линів, яка входить до трійки кращих в світі диригентів серед жінок.

Наступного дня симфонічний оркестр "Con Fuoco" представить спеціальну програму, підготовану до фестивалю, під назвою "Австрійський концерт" (18 липня, квитки: 200-1500 грн). До програми увійдуть добре відомі, а також раритетні твори знаменитих композиторів і творців музичної історії Відня. Також прозвучать оркестрові композиції Вольфганга Амадея Моцарта, "засновника" віденських вальсів Йозефа Ланнера і Франца фон Зуппе, який, нагадаємо, є одним з творців віденської оперети. За вокальні партії відповідатиме блискуча солістка одного з найзнаменитіших і престижних театрів світу - Віденської державної опери, українка Ольга Безсмертна. Вона представить вальс "Весняні голоси", фрагменти з оперети "Летюча миша" і багато іншого. "Ми дуже чекаємо на зустріч з українським глядачем, а у відповідь на запрошення LvivMozArt брати участь в цьому фестивалі ми готуємо на наступний сезон відкриття концертної серії Музичного Товариства разом з Оксаною Линів і її Молодіжним симфонічним оркестром України (YsOU). Це буде концерт, присвячений правам людини, миру і терпимості. Чудова програма символічно об'єднає твори Франца Ксавера Моцарта і Людвіга ван Бетховена. Уже навіть відома дата - 17 вересня", - каже засновник оркестру CON FUOCO, керівник Музичного товариства Штирії Міхаель Немет.

В рамках фестивалю також відбудуться події для дітей MozArtKids, одним з них буде концерт, який познайомить слухачів ближче не тільки з учасниками оркестру, а й розповість про музичні інструменти, їхню унікальність та історію (19 липня, вхід за попередньою реєстрацією). Не так давно юні музиканти з Молодіжного симфонічного оркестру України (YsOU) робили свої перші кроки в музиці. Тепер же вони самі готові поділитися усіма секретами роботи в оркестрі. Веселе і пізнавальне знайомство з оркестром і його інструментами в формі концерту - відмінний варіант знайомства з класичною музикою, причому не тільки для дітей.

Воістину, дивовижний вечір чекає на всіх любителів класичної музики на музичному салоні "Дует на трьох" (20 липня, квитки: 200-1000грн). У програмі твори Моцарта, Шумана, Брамса, Вагнера, Малера. У цей вечір соло буде українська зірка Віденської опери, мецо-сопрано Зоряна Кушплер, а акомпанувати їй буде її ж сестра - Олена Кушплер. Але дуетом все не обмежиться. Доповнювати чарівну музику будуть уривки з любовних листів легендарних композиторів у виконанні актриси театру мені Леся Курбаса, співачки Наталії Рибки-Пархоменко.

Головним акцентом LvivMozArt Eco-Symphony Concert (21 липня, квитки: 200- 1500 грн) стане тема природи і стихій в сучасному суспільстві в цілому і в українській культурі зокрема. З Молодіжним симфонічним оркестром України (YsOU) виступить визнаний в світі український скрипаль Валерій Соколов, а також молода болгарська солістка-віртуоз, володарка багатьох престижних світових премій і нагород Віві Васcілева. Саме вона виконає вражаючий концерт для ударних і оркестру Тан Дуна "The Tears of Nature (Сльози природи)", де в кожній частині композитор згадує найстрашніші екологічні катастрофи людства. На завершення програми прозвучить світова прем'єра спеціально написаної кантати Золтана Алмаші для вокального ансамблю та симфонічного оркестру на тему купальських пісень. Спільно з групою "KURBASY" глядачі зможуть зануритися в світ, повний гармонії з природою.

Особливою подією фестивалю LvivMozArt стане концерт-закриття. Саме в цей вечір прозвучить оригінальнаскрипка Вольфганга Амадея Моцарта - CostaVioline. Вперше в історії України нам надана честь приймати таку цінну гостю, і ця подія є проявом уваги головної установи у справах Моцарта в світі - фонду Моцартеум в Зальцбурзі. Скрипку виготовив відомий італійський майстер Петро Антоніо Далла Коста 1764 в Тревізо. Композитор використовував саме цей музичний інструмент в останні роки життя у Відні.
До речі, не музикою єдиною можна буде насолодитися в ці дні в стінах Опери. Так, 21 липня пройде міжнародний форум під назвою "Моцартіана: європейський і український аспекти. Середа Франца Ксавера Моцарта у Львові". Доктори мистецтвознавства і професори Львівської національної музичної академії імені М.В. Лисенко поділяться інформацією, чому творчість цього геніального художника так важлива для нас сьогодні. Крім того, провідні музикознавці Австрії, Польщі та України представлять панораму музичного життя минулих століть, і який вплив вона має до цих пір. Модератори: Любов Кіяновська та Аделіна Єфіменко.

За словами шанувальників, LvivMozArt, цього року процес вибору кількох концертів зі всієї великої кількості подій фестивалю досить складний. Але пропустити дану культурну подію, яка проходить лише раз на рік, точно не можна.

Ознайомитися з докладною програмою фестивалю можна на сайті - www.mozart.lviv.ua. До речі, як повідомляють організатори, з моменту старту продажів реалізовано більше 2000 квитків на різні події фестивалю LvivMozArt.

Колективи: Молодіжний симфонічний оркестр "INSO-Львів"
Виконавці: Ольга Безсмертна, Зоряна Кушплер, Валерій Соколов
Діячі мистецтв: Оксана Линів