Героїчним жінками України присвячується… «Україно, ти моя молитва» (В. Симоненко) | Music-Review Ukraine
Коструба Лілія
Академічний інструментальний ансамбль
м. Львів
19 жовтня 2016, середа, 07:00
Концертний зал ім. С. Людкевича Львівської обласної філармонії

«Всюди, де важко й небезпечно, попереду були жінки»

В епоху багатолітнього поневолення України різними окупантами (Східної – Московією, Західної – Австро-Угорщиною та Польщею) кращі дочки України не корилися, вони нарівні з патріотами-чоловіками включились у битви не криваві, але не менш важкі і небезпечні – битви за наші права на нашій землі, за збереження своєї окремішності та самобутності мови і культури.

Тільки героїчний дух населення західно-українських земель зміг створити армію, яка не підкорилась ворогам. У цій боротьбі масово були задіяні жінки, і вони яскраво демонстрували свої різнобічні таланти, мужність, виносливість і нескореність. Українські підпільниці були розвідницями, зв’язковими, бійцями та ідеологами. Назавжди залишаться в народній пам’яті імена Катрусі Зарицької, Богдани Світлик, Галини Дидик, Олександри Паєвської ,Ольги Ільків Ірина Калинець, Стефанія Шабатура, Ярослава Заневчик та багатьох інших.

Серед шестидесятниць були і ті, хто вже відбув ув’язнення, та не змінив своїх поглядів, не хотів мовчки миритися із злом. Хто з нас не знає нашої славної Ірини Сеник – героїні світу, яка 34 роки свого життя провела по тюрмах і таборах, але не скорилася. Ірина Сеник,Ольга Ільків та інші були ще й обдаровані різними талантами – поети, вишивальниці, художниці, науковці.

Ось таким жінкам Львівська філармонія та Союз Українок Львівщини присвячує свою концертну програму під назвою «Україно, ти моя молитва», де будуть звучати пісні і поезії цих героїчних жінок.

У концерті беруть участь: Остап Стахів, Орест Цимбала, Лілія Кобільник, Олесь Дяк, Лілія Коструба, Ірина Жовтолист, квартет «LeonVoci», «Ledies’ TRIO», АІА «Високий Замок».

Колективи: Академічний інструментальний ансамбль "Високий Замок"