«Духовнiсть єднає Україну» | Music-Review Ukraine
«Духовнiсть єднає Україну»
Олійник Леся Степанівна
Рожок Володимир Іванович
«Духовнiсть єднає Україну»
Під такою назвою з 21 по 30 квітня у Києві відбудеться VI Міжнародна Пасхальна Асамблея
18 квітня 2014, п'ятниця

Вже п’ять років поспіль Світле Воскресіння у нашій столиці завершується початком великого музичного свята — Міжнародною Пасхальною Асамблеєю. Ідея її проведення належить Національній музичній академії України ім. П.Чайковського, і вже третій рік Асамблея включена до основних заходів Міністерства культури України. Нагадаємо, раніше всі Пасхальні Асамблеї проходили під гаслом «Господи, Господи, силою Твоєю...» — цитата з назви одного з найвідоміших хорових концертів Дмитра Бортнянського. Але цьогоріч назва музичного свята змінилася. Чому і які програми почують слухачі, «Дню» розповів автор ідеї Асамблеї, ректор НМАУ Володимир РОЖОК.

— У нашій державі відбуваються події надзвичайно буремні, важливі й доленосні. Як ніколи нам необхідна консолідація всього українського суспільства, об’єднання всіх народів, які проживають у нашій країні, а це — понад 100 національностей і народностей. Усі вони люблять свою Батьківщину, свою рідну землю. Тому цьогоріч УІ Міжнародна Пасхальна Асамблея має гасло: «Духовність єднає Україну».

— Ми проведемо Асамблею значно скромніше: і час складний, і фінансове становище нелегке, — підкреслює В. РОЖОК. — Розпочинаємо її, як завжди, на другий день Пасхи. Вперше відкриваємо у Золотоверхому Успенському Соборі Києво-Печерської Лаври, який є гордістю і духовною скарбницею українського народу та всього світового православ’я. Саме тут, у виконанні наших відомих співочих колективів — камерних хорів «Київ», «Софія» і «Пектораль», ансамблю солістів «Благовість» прозвучить урочистий Антифонний спів. Лунатиме також дзвін знаменитої Києво-Печерської Дзвіниці. Переконаний, багато слухачів почуюють прекрасну духовну музику (урочисте відкриття Пасхальної Асамблеї відбудеться 21 квітні о 15.00). Більшість хорових концертів можна буде почути у київських храмах різних конфесій.

Ми хочемо, аби звучала музика різних регіонів. Розпочнемо 22 квітня у великому залі НМАУ з концерту «Єдина країна, єдиний народ», який представить мистецтво кримських татар. У ньому візьмуть участь Національний ансамбль солістів «Київська камерата» під орудою Валерія Матюхіна, Брас-квінтет «Мажор», композитори та виконавці — представники кримськотатарського народу, серед них — співак Фемі Мустафаєв, композиторка Мерзіє Халітова, художниця Ельміра Шамседінова, студенти нашої академії.

Значною подією має стати постановка опери «Орфей і Еврідіка» до 300-річчя від дня народження К.-В.Глюка, яка відбудеться 23 квітня на сцені Оперної студії академії. Постановку здійснив відомий диригент Володимир Сіренко, хормейстер — Євген Савчук (керманич капели «Думка», завідуючий кафедрою хорового диригування НМАУ), режисер — випускниця і молодий педагог академії Лариса Ліванова. До проведення цього заходу фінансовою підтримкою долучилося Посольство Німеччини в Україні. В рамках Асамблеї прозвучать також музичні присвяти видатному диригенту ХХ сторіччя Стефану Турчаку та 95-річчю Національної заслуженої академічної капели України «Думка».

Надзвичайно прикро, що буремні події, які відбулись і відбуваються в Україні, завели у тінь 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. По суті, святкування в столиці обмежилося концертом у Національній опері та мистецьким заходом на Майдані. Тому до програми VI Пасхальної Асамблеї ми включили виступ камерного хору «Київ» 26 квітня в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Цей всесвітньовідомий колектив, який очолює наш випускник Микола Гобдич підготував чудову концертну програму, що складається з псалмів та хорів на слова Тараса Шевченка.

У своїх програмах ми прагнемо показати єдність різних регіонів України, і тому запросили своїх колег із Одеси — хор студентів Одеської Національної музичної академії імені А.В.Нежданової, який не був у нас багато років. Цей чудовий співочий колектив буде виконувати 28 квітня у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври програму, присвячену творчості Кобзаря. А 29 квітня, у великому залі Академії, теж до ювілею Шевченка та 125-річчя від дня народження класика української музики, випускника та завідуючого кафедри нашої академії Левка Ревуцького, відбудеться хоровий діалог студентів Одеси та Києва. У фіналі в їхньому виконанні буде звучати відома кантата Ревуцького «Хустина».

Цього року відзначаємо також 170-річчя від дня народження видатного російського композитора Миколи Римського-Корсакова, який з Петром Чайковським, Сергієм Рахманіновим, Сергієм Танеєвим доклав багато зусиль для відкриття 100 років тому київської консерваторії. Тому ми включили до програми його твір «Казка про царя Салтана». На цей спектакль у Національній опері України запросили дітей із дитячих будинків. У рамках Асамблеї прагнемо здійснити благодійну програму «Вірою, Надією Єдині». Тому особливу увагу надаємо, насамперед, дітям з різними вадами розвитку. Їм, зокрема, присвячено концерти 21 квітня у Дарницькому дитячому будинку-інтернаті, 22 квітня — у спеціальній школі-інтернат для дітей з вадами розумового розвитку, 23 квітня — у Новобілицькому психоневрологічному інтернаті, 24 квітня — у школі-інтернаті для сліпих дітей №5 імені Я.П.Батюка, також у Київській міській клінічній лікарні №8 та Святошинському дитячому будинку-інтернаті.

Урочисте закриття Пасхальної Асамблеї відбудеться 30 квітня в Національній філармонії, де прозвучить безсмертний «Реквієм» В.-А.Моцарта у виконанні симфонічного оркестру Національної філармонії та камерного хору «Кредо», яким керує відомий молодий диригент Богдан Пліш, а за диригентським пультом стоятиме знаний маестро Роман Кофман.

Отже, як бачите, незважаючи на надзвичайно складну для держави ситуацію, ми прагнемо зробити все можливе, аби показати, що через музику, через духовність можна об’єднати всю країну і народ України!

Автор: Леся Олійник
Музикознавці: Леся Олійник