Перший фестиваль української музики в Швеції | Music-Review Ukraine
Перший фестиваль української музики в Швеції
Пасічник Наталя
Гаврилець Ганна Олексіївна
Сильвестров Валентин Васильович
14 жовтня 2017, субота

Унікальний за своєю місією фестиваль української музики «Переосмислюючи Європу: Україна» пройде 23-24 жовтня в Стокгольмі в престижних професійних концертних залах - Musikaliska та Eric Erikssonhallen, де звучатиме музика українських композиторів від Дмитра Бортнянського, Миколи Лисенка, Миколи Леонтовича до наших сучасників - Мирослава Скорика, Валентина Сильвестрова, Ганни Гаврилець та Олександра Кравчука.

150 молодих та зовсім юних музикантів з України та Швеції виступатимуть в одному концерті два вечори поспіль: молодіжний академічний симфонічний оркестр Львівської Філармонії "INSO", дитячий хор «Щедрик», найстаріша хорова школа Швеції Adolf Fredriks Musikklasser, солісти - лауреати міжнародних конкурсів, біженці з Донбасу: Максим Шарпар (фо-но, м. Єнакієве), Євгенія Джалалова (скрипка, м. Донецьк), близнята Софія та Анна Кисляк (скрипка, м. Лисичанськ) та львів'янин Степан Сивохіп (гобой).

Отже, фестиваль не лише знайомить шведську публіку із музикою українських композиторів, та композиторів, пов'язаних з Україною, але й ставить у центр події дітей. Багато хто з них, був змушений покинути свої домівки через війну на Сході України. Проте, їхня участь у фестивалі подарує їм спогади, особливо цінні в їх складній ситуації і можливість розвиватися далі, як музикантам на міжнародній арені. Ці діти виступатимуть на Гала-концерті 24 жовтня - в день ООН, привернувши таким чином, увагу шведської громадськості до проблем війни на Донбасі та окупації Криму РФ. Наразі вони отримають можливість продемонструвати свій талант у Швеції та виступити на одній сцені із відомими музикантами: піаністкою Наталією Пасічник та віолончелістом Якобом Кораньї.

В рамках фестивалю відбудеться світова прем’єра твору однієї з найвідоміших сучасних композиторів Швеції Андреа Тарроді - концертино Пісні неба/Songs of the Sky, написаного спеціально для цього фестивалю і присвяченого Наталії Пасічник, на основі української та шведської народних мелодій. Також на заключному концерті фестивалю вперше в Швеції прозвучить фортепіанний концерт Франца Ксавера Моцарта (сина В.-А. Моцарта), який прожив більшу частину свого життя у Львові.

Цей унікальний за своїм контентом фестиваль - є виключно громадською ініціативою, яку підтримали низка компаній та меценатів. Ідея його проведення належить Наталії Пасічник, відомій українсько-шведській піаністці та засновниці Українського Інституту в Швеції. З української сторони її партнерами стали - Громадське Об’єднання Міжнародний інститут культурної дипломатії в особі Тетяни Калити та Громадське Об’єднання Відповідальне майбутнє/Responsible Future, засноване та очолюване Вікторією Зубенко і Клавдією Шевелюк.

Наталя Пасічник, директор Українського інституту у Швеції: «Стратегією діяльності Українського Інституту в Швеції від часу його заснування була побудова довгострокових проектів. За три роки нашого існування ми започаткували Нордичний Фестиваль Українського Кіно, який буде мати свій четвертий сезон цього року, Фестиваль Сучасних Анімаційних Фільмів, який ми проводимо разом з нашими партнерами з Європейської Спілки Культурних Інституцій. І ми маємо надію, що і цей музичний фестиваль «Rethinking Europe» стане початком постійного представництва української музики в Скандинавії. Адже музика - найбільш цивілізована мова, яка дісталася людству. Це шлях комунікації поза часом і кордонами. Ми вирішили зосередити головну увагу Фестивалю на дітях, на поколінні, яке формуватиме майбутнє нашого континенту. Дати можливість молодим талантам з України, які вже встигли пережити втечу від війни, побудувати приязні стосунки з їхніми колегами-однолітками, відкрити шлях до взаєморозуміння через музику, як об'єднуючий фактор. Фестиваль дозволить шведській публіці відкрити для себе музичні скарби України, а ми, як організатори, сподіваємось представити нові перспективи глобального процесу переосмислення Європи».

Тетяна Калита, директор Міжнародного інституту культурної дипломатії: «На жаль, Україна залишається terra incognita для пересічного європейця, який послуговується «офіційною» думкою про нас, почерпнутою нерідко з російських джерел. Для нього ми є пасивним предметом політичних перемовин, об'єктом гуманітарної допомоги. За таких умов дуже важливо зарекомендувати себе суб'єктом дій, самим «створювати» потрібні нам події, і формувати враження про себе, щоб «світ знав нас з наших вуст». Перший музичний фестиваль, ініційований Українським інститутом у Швеції, відповідає нашим прагненням фігурувати в європейському культурному просторі як СУБ'ЄКТ, а репертуар та виконавський рівень наших музикантів свідчать про належність до цього простору. Вони і є тими вустами, що здатні гідно представляти Україну в світі».

Клавдія Шевелюк, директор з розвитку Responsible Future: «Дитячі таланти - це майбутнє країни. Особливо важливо говорити мовою таких талантів в світі у конфліктні часи, які сьогодні переживає наша країна. Співпраця громадських об’єднань між країнами ще раз доводить, що сьогодні важливо звучати мирно для тих, хто хоче бачити і чути Україну як частину європейської родини».

Довідка:

Український Інститут в Швеції був створений 2014 р. з метою презентації України та української культури в Швеції. З 2015 року інститут є асоційованим членом Європейської Спілки Культурних Інститутів, де головною платформою для взаєморозуміння та демократії є культура. Протягом 3 років своєї діяльності, інститут започаткував численні проекти, які отримали надзвичайно позитивні відгуки від аудиторії, медій та міжнародних установ. Останній резонансний та унікальний проект інституту – Consolation – Forgotten Treasures of the Ukrainian Soul (Втіха - Забуті Скарби Української Душі). Це запис компакт-диску на одній з найвідоміших європейських фірм звукозапису BIS Records української класичної музики у виконанні відомих шведських артистів та фільм "Українська рапсодія", який описує музичний та історичний контекст проекту, а також враження шведських музикантів від їх першої зустрічі з українською музикою. Диск отримав чудові відгуки в міжнародних журналах по всьому світі, таких як BBC Music, OPUS, Mittelbayrische, і в кінці 2016 р. був названий "Highlight of the Year".

Центр культурних ініціатив «Відповідальне майбутнє» заснований у листопаді 2014 року і є неприбутковою громадською організацією, місією якої є покращення іміджу України за кордоном, завдяки розкриттю талантів обдарованих українських дітей. Організація допомагає музично обдарованим дітям, в т.ч. внутрішньо-переміщеним дітям із зон АТО та Криму розвивати свої таланти задля зміцнення культурної спадщини Україні і Європи. З моменту заснування Responsible Future організувала понад 25 концертів у 20 містах світу, включно у Парижі, Брюсселі, постійному представництві України в ООН та головному офісі Світового Банку у Вашингтоні. У 2016 році проект Responsible Future отримав міжнародне визнання на Всесвітньому комунікаційному форумі (м. Давос) в категорії «Цінність майбутнього» міжнародної премії C4F - Комунікації для майбутнього.

Виконавці: Наталя Пасічник
Композитори:Ганна Гаврилець, Валентин Сильвестров, Мирослав Скорик
Джерело: Про