Романтичні містерії | Music-Review Ukraine
Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії
м. Львів
14 грудня 2018, п'ятниця, 07:00
Концертний зал ім. С. Людкевича Львівської обласної філармонії
Романтичні містерії

Романтичні містерії – назва, яка говорить сама за себе! Романтична, космічна, грандіозна музика, що вражає глибиною, духовністю.

Отто Ніколаї – німець з італійською душею. Неперевершений майстер оперного мистецтва. Його «Die lustigen Weiber von Windsor» («Віндзорські пустунки») – принесли молодому Отто світову славу. Проте, доля не дає обдарованому композитору насолодитися успіхом. Прем’єрними виставами смертельно хворий Ніколаї диригує сам. Гучний успіх! Овації! Визнання! І така довгоочікувана звістка про обрання його членом берлінської Академії… а через кілька годин серце митця зупинилося навіки. Йому ще не було 39… Для усіх шанувальників опери Отто Ніколаї – майстер щирого, тонкого гумору, чистоти форми, благородноїго трактування мелодики.

Пауль Юон – музичний геній кінця 19 – початку 20 сторіччя. Його музика чуттєва, пронизана колосальними гармоніями, драматична. Це й не дивно, адже на долю композитора випав непростий шлях. Народжений у царській Росії німець за походженням. Лише ближче до тридцяти років Паулю вдається виїхати в Берлін, де він посідає місце професора композиції Берлінської Вищої школи музики. Здавалося, про що ще можна мріяти – улюблена робота, можливість творити! Але тридцяті роки – в Німеччині розквіт нацистської імперії. Пауль Юон знову змушений емігрувати. Цього разу до Швейцарії, де і проводить останок життя. Творчий здобуток композитора і сьогодні актуальний. Його твори вважають за честь виконувати найвидатніші світові музиканти.

Антон Брукнер – один з найвеличніших німецьких композиторів 19 сторіччя! Народжений у бідній родині. Спершу обрав шлях батька і тривалий час був сільським учителем. Першу симфонію Брукнер написав уже за сорок років. Працьовитий, неймовірно талановитий і скромний Антон Брукнер продовжує творити. Лише через десять років приходить заслужене визнання. Практично всі твори Брукнера потужні за своїм змістом. Це духовна музика, що здатна врівноважувати думки та вселяти спокій в душу.

Запрошуємо на «Романтичні містерії», які не залишать байдужими жодного слухача! На вас чекають неповторні враження!

У програмі:
Отто Ніколаї. Увертюра з опери «Die lustigen Weiber von Windsor»