Музичні “родзинки” Bouquet Kyiv Stage | Music-Review Ukraine
Сильвестров Валентин Васильович
Цепколенко Кармелла
Музичні “родзинки” Bouquet Kyiv Stage
Цьогоріч фестиваль відбувається вже всьоме і він об’єднує українське візуальне мистецтво, музику, театр, кіно та “Бесіди під ясенем”…
16 серпня, п'ятниця

Хоча повітряні тривоги вносять свої «корективи» у проведенні подій, але не зменшили кількість шанувальників високого мистецтва.

Головну сцену Bouquet Kyiv Stage відкривав Київський камерний оркестр Національної філармонії України під орудою однієї з найталановитіших та найперспективніших сучасних українських диригенток – маестро Наталії Пономарчук.

Запросивши легендарний Київський камерний та Пономарчук – організатори та куратори програми точно влучили у головну тему фестивалю – єднання.

Головна диригентка оркестру Наталія Пономарчук склала напрочуд гармонійну програму, в якій прозвучала музика наших композиторів-сучасників: Святослава Луньова, Леоніда Грабовського, Вікторії Полевої та Валентина Сильвестрова.

Маестро показала вищий клас емоційного й разом з тим вдумливого диригування, викликавши буквально екстатичний, щемливий ефект з проблиском зітхання й водночас оптимізму. Чудове відчуття часу, місця дії та місії, але й одночасно віддзеркалення реальності.

Коли у фіналі, на тихих співзвуччях The messenger для фортепіано та струнних Валентина Сильвестрова, які буквально розчинялися у повітрі, – увірвалася сирена, на яку ні публіка, ні музиканти, ні, здавалося саме повітря Софії Київської, – не звертали увагу, – дійсність роздерла меседж і Сильвестрова, закладений у творі, і так тонко й філігранно сплетену усією програмою атмосферу, і просто життя нашої культури під постійними обстрілами та тривогами…

Попри це, після цього концерту слід зауважити, що Пономарчук та Київському камерному оркестру варто аплодувати за те, що вони у будь-яких обставинах зберігають свою енергію, ясність та увагу за допомогою високих вимог до своєї творчості, ніколи не жертвуючи музикальністю.

Цей концерт-відкриття одразу завдав високу ноту фестивалю високого мистецтва.

Традиційно «майданчиком Bouquet Kyiv Stage є легендарне місце – територія Національного заповідника Софія Київська. Різнобарвна програма об’єднала митців Києва,  Харкова, Одеси, Херсона, а також Криму. Протягом чотирьох фестивальних днів відбудуться понад 40 мистецьких подій (!) й зокрема, 15 концертів класичної, джазової, електронної музики та авторських пісень.

Саме про музичні «родзинки» наша розмова зі співзасновницею фестивалю Bouquet Kyiv Stage Іриною БУДАНСЬКОЮ:

—  Музична програма є «стрижнем» нашого фестивалю, бо це універсальна мова, і ми пишаємося українськими митцями, які попри повномасштабну війну, все ж продовжують активно працювати, створюючи нові твори, які презентуються під час цьогорічного форуму. За звичай програму задає тема. Нині це тема об’єднання у широкому сенсі – це об’єднання українських міст, і в першу чергу тих, які попри щоденне намагання ворога бомбардування Києва, Харкова, Сум, Одеси, Миколаєва, Запоріжжя, Херсону та інших міст, все ж щоденно захищають наш культурний спадок та відстоюють українську ідентичність. Митці продовжують жити, працювати, запрошувати на концерти, проводять фестивалі, презентують прем’єри. Тому в першу чергу, ми хотіли показати саме музику наших сучасників – композиторів та музикантів. Розпочинає і закінчує фестиваль «Букет» київська частина програми.

Почесну місію відкрити головну Сцену у Софії Київській ми довірили чудовому колективу – музикантам  Київського  камерного оркестру Національної філармонії під орудою диригентки Наталії Пономарчук, що є своєрідним вітальним жестом митцям із різних українських міст, які представлені на фестивалі цьогоріч. До концертної програми «Київ: музичні ландшафти» увійшла музика видатних киян, знакових композиторів сучасності: Святослава Луньова «Трістіум», Леоніда Грабовського Маленька камерна музика N1, Вікторії Полевої Камерна симфонія для гобою та струнних «Біле погребіння», Валентина Сильвестрова «The Messenger» для фортепіано та струнних. Солісти: Дмитро Гудима (гобой) та Максим Шадько (фортепіано).

Наталія Пономарчук  диригент

Треба зазначити, що перший концерт завжди задає певну фестивальну «планку» та направляє творчий вектор. Київський камерний оркестр – це блискучі музиканти й маестро Наталія Пономарчук є унікальною диригенткою, як заворожує слухачів своєю приголомшливою енергетикою, яка тонко прочитує твори, які презентує публіці. Вона не боїться брати до репертуару складні твори, дуже тонко відчуває музику, цікаво трактує, а тому кожний її виступ нікого з меломанів не залишає байдужими. Нині пані Наталія поєднує співпрацю у Національній філармонії України і з музикантами Лондонського філармонічного оркестру. Це поєднання різних культур багато додає цікавого для наших оркестрантів, а ще Пономарчук активно пропагує українську музику.

Хочу також відмітити прем’єру музичного перформансу «Ярослав та Інгігерда: Life Story-Love Story». Ідея реалізації цього проєкту тривала понад рік. Вона виникла, коли нам запропонували зробити фестиваль українського мистецтва у Стокгольмі (Швеція). Ми захотіли розповісти історію про Князя Ярослава та його дружину Інгігерду, але сучасною музикою. Цей проєкт розкриває давні зв'язки України зі Швецією. Великий князь Ярослав і Київська Княгиня Інгігерда (Ірина) прожили разом понад 30-ть щасливих років, мали семеро дітей і, найголовніше, їх союз сприяв розквіту Київської Русі – її державності, економіки, культури, дипломатії, та встановив потужні багатовікові зв'язки між Київською державою та Європою. Нагадаю, що князя Ярослава Мудрого називали «тестем Європи», бо всі діти подружжя мали шлюбні зв’язки з європейськими правлячими династіями, що сприяло подальшому збагаченню європейської історії та могутності.

Ми хотіли, аби у нашій молоді виникло бажання відкривати для себе забуті, або малознані сторінки української історії. Ми вирішили, що музична мова буде електронна, яку написав Максим Коломієць  один з найуспішніших молодих українських композиторів сучасності. Він дуже талановитий музикант і композитор, який має глибину й тонкість відчуття часу. Коли вже була написана музична частина проєкту, то ми почали шукати, як втілити художні образи. Спочатку думали, що це будуть якісь абстрактні образи, а музика буде розказувати історію союзу між Ярославом та Інгігердою. Втім, коли до проєкту долучилися  художниці та дизайнерки Аліна та Каріна Гаєві, то вже після першого малюнку – портрету молодої Інгігерди, ці мисткині почали досконало вивчати що відомо про легендарне подружжя - київського князі та шведську принцесу. Сестри Гаєві розпочали кропітку роботу над створенням ілюстрацій, образів для «Ярослав та Інгігерда: Life Story-Love Story», ретельно вивчали історичні джерела та наукові дослідження періоду правління Великого князя Ярослава, спілкувалися з науковцями. У своїх малюнках художниці використали фрески та орнаменти Софійського собору (історичні матеріали, які були надані науковими співробітниками Заповідника Софія Київська).

Нагадаю, що саме тут був одним із центрів християнства та потужний центр, який у ХІ столітті відігравав ключову роль у житті родини Ярослава Мудрого. Ілюстрації художниць-сестер Гаєвих у синтезі з музикою Максима Коломійця створили чудовий анімаційний фільм. Символічно, що прем'єра цього проєкту відбувається там, де ця історія розпочалася – в Софії Київській, поряд із місцем, де похована сама Інгігерда майже тисячу років тому. До речі, історія кохання Ярослава та Інгігерди нас надихає на продовження цього творчого проєкту у майбутньому, аби розповісти про дітей цього подружжя, які поєднали  Україну-Русь і Київ з європейськими країнами  Францією, Норвегією, Угорщиною, Німеччиною та Англією...

Хочу зазначити ще концерти, які презентують наші гості фестивалю: зірковий австрійський віолончеліст Йорг Цвікер, який виступає з ансамблем «Київська камерата», як музикант і як диригент, а також   ізраїльський джазовий бенд Yogev Shetrit Trio.

Не пропустять меломани твори українських композиторів у виконанні  камерного оркестру «Ренесанс» Маріупольської камерної філармонії, «Музику Харкова», яку презентує піаніст Максим Шадько, концерт квінтету Усеіна Бекірова, програму «Витоками зі степу», яку представить Артистка Чуприненко – це незалежний музичний проєкт авторки пісень та співачки Марусі, амбасадорки степів та морів Херсонщини. Цікавим є й концерт «Читаючи історію» за твором відомої композиторки з Одеси Кармелли Цепколенко, яка буде особисто присутня на цій події.  А виконають її твори музиканти ансамблю SENZA SFORZANDO: Тетяна Муляр (сопрано), Михайло Безчастнов (віолончель) та Олександр Перепелиця (фортепіано, художній керівник).

У межах фесту відбудуться премʼєрні твори Вікторії Полевої у виконані камерного оркестру «Київські солісти» під орудою чудового диригента Володимира Сіренка. Саме «Солісти» закриватимуть фестиваль Bouquet Kyiv Stage-2024.

Многая Літа, Володимир Сіренко!

Автор: Тетяна Поліщук
Колективи: Національний камерний ансамбль "Київські солісти", Національний ансамбль солістів "Київська камерата", Маріупольський муніципальний камерний оркестр "Ренесанс"