«Класична феєрія» в Харкові: зірки світової класики, віолончель 1695 і вірменський дудук | Music-Review Ukraine
«Класична феєрія» в Харкові: зірки світової класики, віолончель 1695 і вірменський дудук
12 грудня 2018, середа

У п'ятницю, 21 грудня, на сцені Харківського оперного театру відбудеться благодійний концерт світових зірок класичної музики «Класична феєрія». Музиканти з різних континентів вже в сьомий раз приїдуть до Харкова, щоб подарувати дітям дві години чарівної музики і зібрати кошти для дитячих лікувальних установ і навчальних закладів для дітей з обмеженими можливостями. Традиційно, 60% місць в залі будуть безкоштовно віддані дітям з інтернатів, дитячих будинків, малозабезпечених і багатодітних сімей. Кошти, зібрані з продажу інших квитків, підуть на благодійність. У цьому році на них буде куплений принтер Брайля для дітей з вадами зору. Програму цьогорічного концерту, що складається переважно з шедеврів класичної музики, урізноманітнюють мелодії вірменського дудука. Серед інструментів - віолончель 1695 роки роботи італійського майстра Маттео Гоффріллера.

За час існування проекту «Класична феєрія», на благодійних концертах побувало кілька тисяч дітей з інтернатів, дитячих будинків багатодітних і малозабезпечених сімей, благодійну допомогу отримали Харківська обласна дитяча клінічна лікарня №1, Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В.Т. Зайцева, Харківської обласна дитяча клінічна лікарня, Харківський обласний клінічний центр урології та нефрології ім. В.І. Шаповала та інші. Харків відвідали всесвітньо відомі музиканти, серед яких віолончеліст Ласло Феніо і скрипаль Даніїл Австрія з Німеччини, кларнетист Сергій Дворниченко з США, соліст Гамбурзької опери Олександр Цимбалюк, «легенда» світового джазу Аркадій Шилклопер, диригенти - Кирило Карабиць (Україна-Великобританія), Теодор Кучар (США), Володимир Фаншіль (Австралія).

«Класична феєрія» в Харкові: зірки світової класики, віолончель 1695 і вірменський дудук Головна ідея благодійного проекту «Класична феєрія» - дати можливість дітям долучиться до музики у виконанні кращих світових виконавців - вважає один з його засновників, музикант Олександр Дворніченко. Перший концерт пройшов в кінці 2012 року в залі органної та камерної музики. «Це було в грудні, напередодні дня святого Миколая. Ми грали для дітей з Люботинського інтернату, було дуже холодно навіть нам - дорослим, але ми були вражені тим, наскільки навіть непідготовлена ​​дитяча аудиторія сприйнятлива до класичної музики. Музика захопила і тримала увагу дітей всі два відділення. - згадує Олександр. - Потім до проекту почали підключаться наші друзі і просто небайдужі до чужої біди харків'яни». Поступово деяких змін зазнала і концепція благодійного концерту. «Спочатку хлопці просто грали концерт для дітей, але потім нам підказали, що є люди, які можуть і готові заплатити за можливість відвідати концерт за участю відомих музикантів, а виручені гроші можна витратити на благодійність - розповідає один з організаторів концерту, голова правління Благодійного фонду «Забота» Олена Єрьоміна. - Унікальність цього проекту в тому, що він поєднує популяризацію класичної музики серед дітей та благодійну допомогу. Але зараз його завдання набагато ширші. Щоразу ми прагнемо зробити акцент на конкретній проблемі того чи іншого дитячого закладу, привернути увагу суспільства до актуальної теми благодійності, а також долучити до неї нових людей. Адже взяти участь в проекті і стати благодійником дуже просто - достатньо, всього лише, купити квиток на концерт».

Цього року організатори концерту планують зібрати кошти на придбання принтера Брайля в КЗ «Харківський спеціальний навчально-виховний комплекс імені В.Г. Короленка». Про те, що принтер потрібен вихованцям інтернату, нам розповів на минулій «Феєрії» її ведучий - журналіст Володимир Носков, який в ньому вчився. - каже Олександр Дворніченко. - Це дороге шведське обладнання вкрай необхідне для друку книг, підручників, зображень і музичних нот рельєфно-крапковим шрифтом для слабозорих дітей». А для того щоб допомогти це зробити, Харків відвідає ціле «сузір'я» відомих музикантів. Цього року в концерті візьмуть участь:
Ласло Феніо (Німеччина) - один з кращих віолончелістів світу, лауреат безлічі відомих конкурсів, професор, викладач Вищої школи музики в Кельні. Щорічно він дає до 200 концертів по всьому світу. Він зіграє на унікальній віолончелі, створеної в 1695 році одним з найвідоміших майстрів, венеціанцем Маттео Гоффріллером.

Даніїл Австріх (Німеччина) - скрипаль, який грає в квартеті «Мікеланджело», викладач Вищої школи музики в Кельні, випускник легендарного скрипаля Віктора Третьякова.

Олександр Дворніченко (Україна) - альтист, заступник директора МАСО «Слобожанський», засновник проекту «Класична феєрія». Живе і працює в Харкові.

Сергій Дворніченко (США) - кларнетист, лауреат безлічі конкурсів в США і Європі. Один з чотирьох українців, які закінчили Єльський університет на бюджетній основі. Виступає як соліст і в складі оркестрів, викладає.

Арутюн Чколян (Вірменія) - музикант-мульти-інструменталіст, що спеціалізується на вірменських народних духових інструментах, таких як дудук, зурна, шві, ней, а також на кларнеті. Концерти з його участю з великим успіхом проходять в США, Греції, Туреччині, Італії, Франції, Німеччині, Йорданії, Норвегії, Болгарії, Грузії, Хорватії, Польщі та, звісно ж, в рідній Вірменії.

Супроводжувати концерт буде Молодіжний академічний симфонічний оркестр «Слобожанський» - перший і єдиний в Україні професійний молодіжний симфонічний оркестр, яким в цього вечора буде диригувати заслужений діяч мистецтв України Юрій Яковенко.

Скрипаль з Німеччини Даніїл Австріх, незмінний учасник проекту майже з моменту його заснування, стверджує, що в Німеччині дитячих концертів такого масштабу немає. А цей концерт приваблює його своєю святковою атмосферою, а також можливістю подарувати свято дітям. А ось для Арутюна Чколяна, «Класична феєрія» стане першим і дуже важливим виступом в Харкові: «Дуже важливо дарувати дітям щось хороше. Я можу дарувати музику, для цього і буду виступати» - говорить музикант.

У програмі концерту, обіцяють організатори, прозвучать не лише відомі класичні твори. Цього року її урізноманітнить звучання вірменського народного інструменту - дудука, на якому, будуть зіграні мелодії Шарля Азнавура і Арно Бабаджаняна, а також легендарна бразильська пісня "Тіко-тіко".

Але, нагадують організатори, не тільки дітей чекають в п'ятницю, 21 грудня в ХНАТОБ ім. Лисенко - понад 600 квитків надійшло у вільний продаж. «У нас стільки музикантів світового рівня, яких почути в Україні просто неможливо, - нагадує Олександр Дворниченко. - Це музика найвищого рівня, яку варто почути, якщо ви любите класику. Або якщо хочете її полюбити».

Концертна організація: Харківський національний академічний театр опери та балету імені М.В. Лисенка
Джерело: Allkharkov.ua

“Київська пектораль” - названі лауреати