Концерт для оркестру | Music-Review Ukraine

Лідія Футорська – скрипка
Тарас Криса – диригент

Програма:
Карл Нільсен. «Helios»
Ян Сібеліус. Концерт для скрипки з оркестром
Бела Барток. Концерт для оркестру

Оркестр – це велич і розмах, це епічний пафос і мурашки по тілу. Оркестр – це гра контрастів, яка часом виливається у глибоку єдність, часом до останнього веде драматичне протиставлення. То огортає спокоєм, то навалюється напругою й гостротою. Оркестр!.. Саме на «Концерт для оркестру» запрошуємо вас 24 лютого о 19 годині. Буде незабутньо!

У програмі – розлогі симфонічні твори від трьох зірок ХХ століття. Нільсен, Барток і Сібеліус прозвучать у виконанні Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії під диригуванням Тараса Криси, а солісткою вечора стане Лідія Футорська (скрипка). Що поєднала в собі програма? Розпочне концерт увертюра «Геліос» – чи не найвідоміший з коротких творів данського композитора Карла Нільсена. Відвідини Греції, де працювала його дружина-скульптор, справили на Нільсена незабутнє враження. Античні руїни, соковиті краєвиди та гаряче сонце над Егейським морем надихнули композитора на тріумфальний твір, який мав відобразити всю велич світила та його рух по небесному колу.

Концерт для скрипки з оркестром Яна Сібеліуса – єдиний твір цього жанру в репертуарі фінського композитора. Критики назвали концерт доволі депресивним, проте тут на перший план виступає північна суворість та холод. Вже в другій частині концерт розкривається романтичними, ліричними настроями, а стрімкий і пристрасний фінал втілює горіння народних танців Скандинавії. Віртуозне соло для скрипки та оркестрова частина зрівноважені у цілковитій гармонії й підкорюють своїм балансом.

Центральний твір вечора – «Концерт для оркестру» Бели Бартока насправді потребує збільшити кількість музикантів на сцені, аби втілити задум угорського композитора сповна. Потрійний склад духових, більше струнних і дві арфи – саме так Барток бачив цей концерт, щоби виразити всю його глибину. І справді, твір тримає в напрузі від початку й до кінця, адже він наповнений віртуозними соло для солістів та оркестрових груп. А життєствердний фінал вдихає у твір силу та емоційне піднесення на рівні бетховенських робіт.

Колективи: Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії
Виконавці: Лідія Футорська
Диригенти: Тарас Криса