Святковий гала-концерт: У звуках про любов! | Music-Review Ukraine

Василь Садовський – тенор
Петро Радейко – баритон
Ігор Мацелюх – флейта Пана
Артисти балету – Сергій Качура, Вікторія Ткач
Хореографія – Сергій Качура
Мирон Юсипович – диригент

У програмі арії, дуети, ансамблі, хореографічні сцени з опер П'єтро Масканьї, Джакомо Пуччіні, Жоржа Бізе, Антоніна Дворжака, Джузеппе Верді, Станіслава Монюшка, Жака Оффенбаха, а також хореографічні мініатюри на музику Жуля Массне, Астора Пяццолли, Каміля Сен-Санса

Кажуть, про любов вже все сказано й написано. І вельми важко знайти щось оригінальне у вирі палких слів і знайомих романтичних мелодій, котрі звучать звідусіль напередодні Дня Закоханих. Але ми все ж спробуємо зробити це 12 лютого о 18 годині у Львівській філармонії. «У звуках про любов!» — проект вишуканої святкової музики, який обіцяє порушити канони класичних валентинівських заходів.

Ініціатор проекту, львівський диригент Мирон Юсипович розповів, що подавати серйозну та складну музику найкраще у форматі шоу, яке заплановане і на вечір 12 лютого. «Цей концерт буде особливим, — зазначив диригент. — Я переконався, що є більш успішні формати, крім класичної побудови програми, яка зазвичай містить арію, дует та увертюру — якщо йдеться про вокальну музику. Дуже успішними є заходи, котрі пропонують дійство, синтез мистецтв. Наш проект також матиме свою незвичну драматургію».

У програмі до Дня Закоханих шедеври вокального мистецтва — арія Русалки Дворжака, Чіо-Чіо-сан Пуччіні, фрагменти «Кармен» Бізе. Будуть і романтичні інструментальні твори — Массне, Сен-Санс. За словами Мирона Юсиповича, в основі концерту — композиції, які з різних причин не часто виконують у Львові. За задумом організаторів, всі вони будуть між собою пов’язані — з першого ж звуку на сцені розпочнеться дійство. «Окрім самої музики, ми поєднали світло, мізансцени, хореографію, — розповів диригент. — Хореограф ставить пластику солістів, щоби і візуально об'єднати їхні виступи. Всі епізоди плавно переходять один у інший. Тому концерт — це не набір номерів, а суцільна лінія, яка має свій розвиток та кульмінацію. Тематика, звичайно ж, про кохання. Намагаємося зробити це у вишуканому стилі».

Перший відділ за настроєм більш ноктюрновий та серйозний. Тремкий нічний аромат, драматична атмосфера, яка тонко передає, що любов — це не лише сміх і радість, а й страждання, які особливо помітні у оперному репертуарі. Друге відділення уже більш концертне та блискуче. А на завершення організатори підготували невеликий уривок оперети, неаполітанські, польські та українські елементи — на всі смаки. Тож запрошуємо вас відзначити найбільш романтичне свято зими найбільш романтичним та вишуканим концертом для поціновувачів гарного смаку.

Колективи: Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії
Виконавці: Людмила Осташ, Петро Радейко
Диригенти: Мирон Юсипович